Judith Corbey is als manager Social Projects bij Vattenfall betrokken bij uiteenlopende projecten, waaronder programma’s voor zij-instromers.
Judith: "Een goed voorbeeld vormt het werkgelegenheidsprogramma (Step2Work). Hiermee wil het energiebedrijf kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Step2Work is gestart in 2006 en heeft al ruim 700 deelnemers begeleid, waarvan 70 procent een baan vond.
Inmiddels begeleiden we binnen dat programma mensen die affiniteit hebben met techniek in Rotterdam. Dat zijn bijvoorbeeld statushouders of mensen die langdurig in de bijstand zitten. We leiden hen op tot installateur van slimme meters. Zij starten in eerste instantie in een team waar ze ook van elkaar een steuntje in de rug krijgen als dat nodig is."
Ondersteuning niet alleen vakinhoudelijk
In Amsterdam start een vergelijkbaar project en in de provincies Limburg en Noord-Brabant leidt Vattenfall installateurs van laadpalen op. "Van één van hen krijg ik soms nog een appje. Hij heeft diploma’s en certificaten gehaald en is nu werkzaam als servicemonteur."
Judith heeft in projecten als deze de rol van coach. "Ik kijk waar de deelnemers tegenaan lopen en ondersteun waar mogelijk. Niet zozeer vakinhoudelijk, maar bijvoorbeeld ook financiële problemen. Dat is niet primair een taak voor de werkplekbegeleider." Judith haalt ook een project van Vattenfall in Arnhem aan. "Samen met een woningbouwcorporaties leiden we in achterstandswijken energiecoaches op. Ze gaan met passende duurzame producten op pad en dat levert diverse terugkombezoeken."
Mensen wat bieden, vakmensen verbinden en daarmee consumenten helpen. Dat is wat deze projecten gemeen hebben. "De reacties zijn enthousiast vanuit de deelnemers aan onze programma’s. We horen terug dat ze zichzelf kunnen zijn, kenbaar kunnen maken wat ze willen en dat er begrip is vanuit de werkgever."
En dat is precies wat Vattenfall wil met deze projecten voor zij-instromers, stelt Judith tevreden vast: "Mensen kunnen zich ontwikkelen, zichzelf zijn en dat zonder te veel druk van buitenaf. Als ze met opgeheven hoofd naar huis gaan na een dag werken, dan doen we het goed. Het is voor ons ook een manier om bij te dragen aan de maatschappij. We doen het samen!"
Urgentie en meerwaarde
Met andere bedrijven zijn soms kruisbestuivingen en overleggen, Judith is daar duidelijk over. "We staan er uiteraard voor open en willen onze kennis op dit vlak graag delen." Voor de nabije toekomst hoopt zij vooral dat de urgentie en meerwaarde van projecten voor zij-instromers nóg meer gezien wordt. Ook binnen de organisatie. "We moeten zorgen dat het nog meer van iedereen wordt binnen Vattenfall. Het doet zoveel goed voor je eigen organisatie op allerlei niveaus!"