Incidenten met gas

Still 1 - instructiefilms over incidenten - 765x300px

˖ monteurs, werkvoorbereiders

˖ werken aan gasnetten

˖ films om veiligheid te bevorderen

Still 1 - instructiefilms over incidenten - 765x300px Picto NWb cat veiligheid

Bewustwording van veiligheidsrisico’s en daarmee veilig gedrag bevorderen is van groot belang.

Het O&O-fonds NWb heeft samen met Netbeheer Nederland enkele educatieve films ontwikkeld om de bewustwording van gasincidenten te vergroten. Bekijk deze films samen met collega’s en leer hoe je incidenten kunt voorkomen!

De interactieve video's tonen (de aanloop naar) een incident uit de praktijk. Voordat het incident plaatsvindt, moet een risico-inschatting worden gemaakt. De presentator speelt in op de keuze van en vraagt om een nadere toelichting. Hiermee word je als kijker aan het denken gezet. Waarom vind je het risico laag of hoog?

Nadat het incident heeft plaatsgevonden, kijkt de presentator samen met een deskundige terug op het incident. Tijdens dit reflectiegesprek wordt de kijker de volgende vraag gesteld: "Hoe stel jij vast dat een leiding écht leeg is?"

De modules zijn los te volgen; bij deze films zijn ook lesbrieven beschikbaar. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Film 'Let op bij elektrakabels in oude gasleidingen!'

Doelgroep: allen die werken aan gasnetten. Dit zijn monteurs, maar bijvoorbeeld ook toezichthouders, werkverantwoordelijken, werkvoorbereiders en teamleiders.

Let op bij oude gas- en waterleidingen; deze zijn nog wel eens als mantelbuis voor elektrakabels gebruikt. Levensgevaarlijk! Oude, ongebruikte gas- en waterleidingen zijn in het verleden als mantelbuis gebruikt om elektrakabels door te voeren. En dat staat niet altijd goed geregistreerd. Niet iedereen is zich hiervan bewust, zodat er ernstige incidenten kunnen plaatsvinden wanneer een monteur een "lege" leiding wil verwijderen.

Download de lesbrief 'Elektrakabels in oude gasleidingen' (pdf)

Duur: deze video duurt ongeveer vier minuten en bevat een aantal discussievragen. Door samen de vragen te bespreken duurt het bekijken van de video circa 10 tot 15 minuten.

Film 'Let op bij het gebruik van de accu reciprozaag!'

Doelgroep: allen die werken aan gasnetten. Dit zijn monteurs, maar ook toezichthouders, werkverantwoordelijken, werkvoorbereiders en teamleiders.

De accu reciprozaag wordt vaak gebruikt bij het werk aan gasnetten. Maar wist je dat deze zaag vonken kan veroorzaken? Monteurs zijn zich er niet altijd van bewust dat accu gereedschap, waaronder deze zaag, vonken kan veroorzaken. Hiermee is het een potentiele ontstekingsbron. In de praktijk leidt dit regelmatig tot explosies of gasbranden.

Download de lesbrief 'Gevaren van gebruik accu reciprozaag' (pdf)

Duur: deze video duurt ongeveer vier minuten en bevat een aantal discussievragen. Door samen de vragen te bespreken duurt het bekijken van de video circa 10 tot 15 minuten.