E-learning 'Veilig Werken met de Zijlader'

Om tegemoet te komen aan een algemene wens binnen de bedrijven heeft het O&O sectorfonds GEO (voorheen: 'AMb') een veiligheidsinstructie ontwikkeld voor chauffeurs van zijladers. Tijdens de werkzaamheden met een zijlader kunnen zich namelijk gevaarlijke situaties voordoen. Door de goede ervaringen met e-learning bij andere projecten heeft de sector GEO voor deze vorm gekozen.

Gevaarlijke situaties de baas
Een zijlader is een hefwerktuig dat lasten in de dwarsrichting kan vervoeren. Voor afval- en milieubedrijven is het een technisch geavanceerd voertuig, dat het afval inzamelen minder zwaar maakt voor chauffeur en bijrijder.

Het werken met de zijlader is echter ook complex. Denk hierbij aan het bedienen van de hefarm met een joystick, bijkomend beeldschermwerk én het verscherpt letten op de veiligheid van verkeersdeelnemers en omstanders. Daarom is er in opdracht van het O&O fonds GEO (voorheen: 'AMb') een e-opleiding ontwikkeld met een instructie: 'Veilig werken met de zijlader'.

 
Inhoud van de e-opleiding
Diverse KAM-coördinatoren uit de sector hebben samen met het O&O fonds GEO een gerichte instructie voor chauffeurs van zijladers geschreven. Deze instructie is vervolgens omgezet in een e-opleiding. De filmscènes in de hoofdstukken laten volgtijdelijk het volledige werkproces zien: een dag werken met de zijlader, van ochtend tot avond.

Hoofdstuk 1 behandelt de veiligheidsinstellingen die noodzakelijk zijn voordat de chauffeur kan wegrijden. In het laatste hoofdstuk komen de chauffeur en zijn bijrijder weer terug bij de vertreklocatie. Een voice-over licht de situaties toe en spreekt ook met de mannen: waarom bepaalde handelingen belangrijk zijn. Op een ander moment geeft de voice-over advies. Deze dialoog is vermakelijk en komt spontaan over.

Leden van de WENB kunnen de nieuwe e-opleiding volgen op de ENb-Academie.

Geïnteresseerd?
Neem voor meer informatie contact op met Marco Sassen.