Column Andrea van de Velde: "Gewoon in beweging blijven! Moeilijker moeten we het niet maken"

Gezond, fit, met plezier of zelfs bevlogen aan het werk blijven tot aan je pensioen. Dat is duurzame inzetbaarheid. Aan de slag blijven in je huidige baan of op een andere positie bij je werkgever. Kansen zien en pakken in de sector waar je nu werkt óf daarbuiten. Dat is de kern en dat lijkt eenvoudig.

Andrea - 400px

Ingewikkelder wordt dat in een samenleving en een economie die ingrijpend veranderen. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich voortdurend. De arbeidsverhoudingen en de aard van veel banen zullen veranderen. Binnen de energiesector misschien nog wel een tikkeltje meer. En corona helpt niet om duurzame inzetbaarheid hoger op het prioriteitenlijstje te krijgen.

Het blijft koffiedik kijken waar het écht naartoe gaat, maar functies en loopbanen veranderen en blijven veranderen. Dus moeten we meebewegen. Duurzame inzetbaarheid is geen keuze, maar een must. Voor werkgevers én werknemers.

De urgentie voor duurzame inzetbaarheid wordt wel gevoeld, maar van beleid en een integrale aanpak is nog weinig sprake. En is dat erg? Misschien. Maar wachten op een dichtgetimmerd plan, dat complexe procedures en een veelheid van beslissingen moet doorstaan, dat lijkt mij erger.

Meer en meer raak ik ervan overtuigd dat we duurzame inzetbaarheid niet te ingewikkeld moeten maken. Levenslopen zijn niet te voorspellen, loopbaanpaden staan niet vast. Eén zekerheid hebben we wel: grote veranderingen beginnen met kleine stappen. Essentiële stappen. Stappen die genomen moeten worden om bij te blijven en als het kan net dat stapje meer. Maar ieder op zijn eigen manier en in eigen tempo. Dat is de kunst. Gewoon in beweging blijven! Als werknemer én als werkgever.

Misschien moeten we het met elkaar hebben over welke stappen je wil en kan zetten. Zonder oordeel, zonder controle. Maar met interesse, vanuit betrokkenheid en vertrouwen. Wat wil jij later worden? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe kan ik je daarbij helpen? Moeilijker moeten we het niet maken!