Programma 'Veilig voelen, veilig zijn, veilig doen!'

Expeditieregeling - Programma sociale veiligheid - 765x300px

Een structurele aanpak om sociale veiligheid binnen de sector te bevorderen. Hiervoor heeft het O&O-fonds GEO een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van SZW.

Om écht aan de slag te kunnen met de beoogde intersectorale aanpak moeten we nog even geduld hebben. Onze aanvraag wordt met nog 14 andere aanvragen gescreend op relevantie en urgentie, haalbaarheid en praktische toepasbaarheid. Gezien de hoogte van het subsidiebedrag zal slechts een klein aantal subsidie-aanvragen gehonoreerd worden.

In november verwachten wij een antwoord vanuit het ministerie van SZW te ontvangen. Mochten wij voor dit programma vanuit de expeditieregeling geen subsidie ontvangen, dan gaan we op zoek naar andere mogelijkheden om dit programma te financieren.

Probleemanalyse sociale veiligheid
Het behoud van duurzaam inzetbare, gezonde en productieve werknemers vereist dat bedrijven zich óók inzetten voor sociale veiligheid in de directe werkomgeving. Onderzoek toont namelijk aan dat sociale onveiligheid in het werk bij medewerkers leidt tot vermoeidheid, verminderde werkprestaties, meer verzuim, en lagere retentie (Edmondson, 2019; Morrison, 2023). Sociale veiligheid is dan ook van groot belang voor organisaties, mensen en onze samenleving.

Hoewel beelden over de mate van sociale veiligheid binnen sectoren sterk uiteenlopen, zijn er voldoende voorbeelden van problemen binnen bedrijven bekend om dit onderwerp urgent te noemen. En ook al zijn er geen extreme voorbeelden te noemen binnen de sectoren van de WENB, dan is dat zeker geen garantie dat iedereen zich veilig voelt, veilig is en ook veilig werkt! Het is opvallend dat er weinig concrete maatregelen voorhanden zijn, die bedrijven kunnen nemen om eventuele problemen rond sociale onveiligheid aan te pakken.

Waarvoor dient de expeditieregeling?
Eind mei is vanuit het O&O-fonds GEO (de hoofdaanvrager), samen met de O&O-fondsen PLb en NWb het programma 'Veilig voelen, veilig zijn, veilig doen!' ontwikkeld en ingediend voor een subsidie vanuit de expeditieregeling. Hiermee wil de overheid stimuleren dat bestaande kennis op het gebied van duurzame inzetbaarheid (DI) of 'Een leven lang ontwikkelen' (LLO) wordt doorontwikkeld. In totaal is er een subsidiebedrag van 18,5 miljoen euro beschikbaar, voor projecten waarbij een samenwerkingsverband wordt aangegaan met universiteiten en onderzoekscentra.

Het programma 'Veilig voelen, veilig zijn, veilig doen!'
Dit programma is bedoeld om een structurele aanpak te ontwikkelen om sociale veiligheid binnen de energiesectoren te bevorderen. En daarmee een sociaal veilige werkomgeving te creëren, waarbij veiligheid voor werkgevers en werknemers voorop staat. Een veilige werkomgeving, waar werknemers zich vrij kunnen uiten en zich beschermd voelen. Waarin menselijkheid en integriteit door anderen niet wordt bedreigd en ondermijnd, maar juist gerespecteerd en intact gelaten. Wij gaan hierbij uit van de werkomgeving van medewerkers: in de omgang met collega’s, met leidinggevenden én met klanten van de organisatie.

Binnen dit programma kiezen wij bewust voor een positieve insteek (goede praktijken) en een benadering op teamniveau. Hierbij combineren we wetenschappelijk onderzoek (door de Erasmus Universiteit en de Open Universiteit), praktijkgericht experimenteren binnen de bedrijven en creatieve ontwikkeling vanuit externe partijen. Zo kunnen we effectieve, contextspecifieke interventies bieden, die duurzame gedragsverandering rond sociale veiligheid in onze sectoren bevorderen.

Betrokkenheid van de bedrijven
Cruciaal bij deze aanpak is de betrokkenheid vanuit de bedrijven. Enerzijds om zicht te krijgen op de goede praktijken en te experimenteren binnen verschillende teams. Anderzijds om alle opgedane kennis, ervaringen, interventies en middelen in te zetten in de dagelijkse praktijk. Vijf bedrijven - AEB, Eneco, HVC, ROVA en VodafoneZiggo - hebben al hun intentie uitgesproken voor deelname aan dit programma en het belang van het onderwerp.

Meer weten?
Neem dan contact op met Andrea van de Velde, programmamanager duurzame inzetbaarheid.