ALADIN subsidieproject

Aladin - 765x300px
  • subsidieproject voor sector NWb
  • ingezet voor DI-projecten bedrijven
  • activiteitenplan langdurige activatie
  • de helft van de kosten is subsidiabel
Aladin - 765x300px Subsidieverwerving

Door het subsidieproject ALADIN hebben de netwerkbedrijven middel gegenereerd om zelf DI-projecten te realiseren.

De netwerkbedrijven nemen duurzame inzetbaarheid serieus. Het opleiden en ontwikkelen van medewerkers is belangrijk om ambitieuze plannen voor de energietransitie vorm te geven.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft een positieve beschikking afgegeven voor het MDIEU*-subsidieproject ALADIN (Activiteitenplan Langdurige Activatie & Duurzame Inzetbaarheid Netwerksector) van het O&O-fonds NWb. Het gaat om een plan van bijna 2,5 miljoen euro, waarvan de helft subsidiabel is.

Het O&O-fonds NWb heeft deze aanvraag gedaan in opdracht van de sociale partners die verantwoordelijk zijn voor de cao Netwerkbedrijven.

Werkgroep ALADIN
Deze werkgroep bestaat uit meerdere HR-/DI-adviseurs van de energienetwerkbedrijven. Zij overleggen regelmatig met elkaar hoe binnen hun bedrijf bovenstaande DI-activiteiten worden uitgevoerd. Het O&O-fonds NWb stelt een projectleider duurzame inzetbaarheid aan, die er samen met de werkgroep voor gaat zorgen dat het project en de subsidie een succes worden.

Inspiratie opdoen?
Lees onze publicatie 'Kiezen & delen': interviews, good practices voor DI (pdf)

Vragen over ALADIN?
Heb je vragen (of suggesties) over de invulling van activiteiten vanuit dit ALADIN-subsidieproject, neem dan contact op met Andrea van de Velde, programmamanager duurzame inzetbaarheid.

Voortraject subsidieregeling

Looptijd
Programma ALADIN loopt tot maart 2024 en in de nieuwsberichten op deze website zullen wij ingaan op de ervaringen en resultaten binnen de verschillende projecten van het programma.

Een deel van deze subsidie zal specifiek worden ingezet voor de huidige en voormalige monteurs van wacht- en storingsdiensten. Een ander deel van de subsidie is erop gericht om ouderen gezond, veilig en vitaal de AOW-gerechtigde leeftijd te laten bereiken. Maar het plan beoogt ook medewerkers bewust te maken van hun arbeidsmarktpositie en stappen te laten zetten om hun positie op die arbeidsmarkt te verstevigen of te verbeteren.

Bij deze activiteiten is de rol van de leidinggevende cruciaal. Dus ook daar is ruimte voor geserveerd in de subsidieaanvraag. En in het kader van ‘meten = weten’, is er ook budget voor evalueren van al deze activiteiten. Zodat straks duidelijker is wat écht helpt om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de Netwerksector te vergroten. Het merendeel van de subsidie is bedoeld voor bedrijfsactiviteiten. Het evalueren en een vervolgonderzoek onder (ex-) WSD-monteurs zal meegefinancierd worden door het O&O-fonds NWb.

*) subsidieregeling MDIEU staat voor 'Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden'

Overzicht van de onderdelen in de subsidieaanvraag

  • Onderzoek en een pilot naar de ervaringen van (ex-) Monteurs Wacht- & Storingsdiensten.
  • Na het onderzoek en de pilot krijgen 800 monteurs WSD de mogelijkheid om te werken aan hun duurzame inzetbaarheid, gericht op het individu.
  • 1.000 oudere medewerkers krijgen de mogelijkheid om na te denken wat het inhoud om te kunnen doorwerken tot pensioenleeftijd en hoe ze dit het beste vorm kunnen geven.
  • 1.000 medewerkers krijgen de kans om te werken aan hun arbeidsmarktpositie, want de wereld verandert steeds sneller; een baan voor het leven bestaat eigenlijk niet meer.
  • 100 leidinggevenden worden getraind hoe zij het gesprek met werknemers kunnen aangaan om te stimuleren dat zij daadwerkelijk aan de slag gaan met hun duurzame inzetbaarheid.
  • 500 medewerkers wier functies door verdere digitalisering en de energietransitie onder druk staan krijgen mogelijkheden om te onderzoeken hoe zij van functie kunnen veranderen.

Voorfinanciering door de bedrijven
De werkwijze bij deze MDIEU-subsidieaanvraag is dezelfde als enkele jaren geleden bij de sectorplannen: de netwerkbedrijven financieren de activiteiten voor. Aan het einde van het project, na het indienen van de einddeclaratie en de verantwoording activiteiten, zal de dan beschikbare subsidie aan de bedrijven worden verstrekt (50% subsidie).

Wat leverde het op?
Bijna alle netwerkbedrijven nemen deel aan het programma met projecten voor specifieke doelgroepen of alle medewerkers binnen de bedrijven:

  • weerbaarheidsstrainingen voor technische medewerkers in de buitendienst;
  • de workshop 'Empowerment & social safety voor vrouwen';
  • de training 'Vitale loopbaan voor 55 +';
  • diverse leiderschapsprogramma’s;
  • een cursus 'My Daily Lifestyle';
  • project 'Preventie van werkdruk';
  • diverse financiële programma’s;
  • verschillende programma’s voor wacht- en storingsmedewerkers.

Het bijzondere aan dit meerjarenprogramma is dat het gaat om een combinatie van projecten die de bedrijven zelf hebben geïnitieerd en een groot sectoraal project: 'Fit Fixers'.

In dit project wordt onderzoek gedaan naar het hoge ziekteverzuim bij de huidige en voormalige monteurs met wacht- en storingsdiensten. Alle monteurs worden benaderd met een vragenlijst en zij krijgen een vitaliteitsgesprek aangeboden. Het uiteindelijke doel van 'Fit Fixers' is inzicht te verkrijgen in de oorzaken en mogelijke oplossingsrichtingen, ook vanuit de monteurs. En daarnaast te bekijken welke preventieve maatregelingen er binnen de bedrijven getroffen kunnen worden.

Vragen over de subsidieaanvraag?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marco Sassen (adviseur subsidieverwerving) of Andrea van de Velde (programmamanager duurzame inzetbaarheid) van het O&O-fonds NWb.