OPLEIDINGS- EN ONTWIKKELINGSFONDSEN VOOR VITALE SECTOREN: ENERGIE, AFVALVERWERKING EN MILIEU, TELECOM EN DRINKWATER

Project 'Duurzaam & Digitaal Platform DI' (DDPDI) is gestart!

Op dinsdag 11 februari 2020 was de 'kick-off' voor het project 'Duurzaam & Digitaal Platform Duurzame Inzetbaarheid' (DDPDI), dat voor onze bedrijven in de sector energieproductie- en -leveringsbedrijven is opgestart. Tijdens deze bijeenkomst werden de leden geïnformeerd over de mogelijkheden die het nieuwe online platform zal bieden aan de werknemers en de werkgevers. En om gezamenlijk afspraken te maken en een commitment uit te spreken voor een gezamenlijke implementatie en actieve inzet van dit digitale platform.

schema samenhang DI en platform - 930px

Het initiatief voor dit project kwam voort uit de ambitie van de cao-partijen, om de medewerkers vanuit de werkgevers te faciliteren. Het is een extra middel en stimulans om de werknemers in de gelegenheid te stellen de regie te nemen voor hun eigen duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

Marc Donckers, secretaris van het O&O fonds PLb, opende de bijeenkomst en gaf een presentatie over de brede insteek van het project. Door de implementatie van dit nieuwe platform alleen zullen de medewerkers niet direct de regie over hun loopbaan en hun duurzame inzetbaarheid nemen. We streven er dus naar om dit platform bekendheid te geven, de medewerkers te verleiden om hun verantwoordelijkheid te nemen en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Download de presentatie van Marc Donckers (pdf)

Daarna werden de mogelijkheden van 'Tiptrack' gepresenteerd door Carolien van Blitterswijk. Na een gedegen marktverkenning door het O&O fonds PLb is Tiptrack het meest geschikt bevonden als basis voor het nieuwe platform voor duurzame inzetbaarheid. Door maatwerk moet het zo goed mogelijk aansluiten op de wensen die vanuit de sector geformuleerd worden. Tijdens de presentatie werden verschillende functionaliteiten gedemonstreerd en werd ook ingegaan op de aspecten administratieve verwerking en fiscaliteit.

Download de presentatie van Carolien van Blitterswijk (pdf, let op: 20 MB)

Tafelsessies met de deelnemers

In drie 'tafelsessies' bespraken we de mogelijkheden van het platform en de aandachtspunten voor een succesvolle implementatie. Hieronder volgen de thema's die centraal staan in de begeleiding van de werknemers.

icoontjes met verkorte titels - 930px


Tafel 1: demonstratie van Tiptrack
Tijdens deze sessie kregen de deelnemers een beeld van de mogelijkheden van het platform. Deelnemers van de bijeenkomst ontvangen komende week een proef-account en daarmee de mogelijkheid om Tiptrack 14 dagen lang uitgebreid zelf te testen en zo een volledig beeld te vormen van de mogelijkheden.

Mocht u de bijeenkomst gemist hebben en bent u werkzaam bij een PLb-bedrijf dat bij de WENB is aangesloten, dan kunt u maximaal vier proefaccounts aanvragen; bijvoorbeeld ook voor collega's van wie u verwacht dat het platform hen interessant kan zijn. Neemt u hiervoor contact op met Andrea van de Velde, projectmanager DDPDI, telefoon:
(06) 514 206 03.

Tafel 2: verschillende klantscenario’s
Het platform van Tiptrack is beproefd en al ingezet voor organisaties van verschillende grootte, voor uiteenlopende doelgroepen en maatwerkconstructies voor DI-budgetten. De drijfveren waarom bedrijven gebruikmaken van Tiptrack lopen ook uiteen en daarom wordt het platform doorgaans op maat gemaakt.

Het O&O fonds PLb streeft ernaar om voor de sector een systeem te realiseren dat voorziet in de behoeften van het merendeel van de bedrijven. Er bestaat een 'standaardversie', waarbij de werkgevers maar zeer beperkte inspanningen hoeven te plegen, maar dan is het resultaat ook vrij 'basaal'. Wij denken dat de bedrijven wel behoefte hebben aan enig maatwerk; dan wordt Tiptrack een soort 'digitaal verlengstuk van HR' en daarin moet wat meer energie gestoken worden. Dan wordt de 'eigen regie' van werknemers niet alleen gefaciliteerd, maar ook gestimuleerd.

Tafel 3: communicatie & implementatie van het platform
Aan deze tafel werden de vervolgstappen voor een succesvolle implementatie van het platform voor de verschillende bedrijven besproken. Daarbij werd aandacht geschonken aan de technische implementatie en de configuratiemogelijkheden, maar ook aan het belang van de communicatie met de medewerkers en het betrekken van de medezeggenschapsraad of de ondernemingsraad. Zo'n platform voor duurzame inzetbaarheid is een mooi hulpmiddel, maar de beoogde effecten bereikt een organisatie alleen als alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen.

"Nu samen de volgende stap zetten!"

Samen op weg gaan - in de transitie naar een duurzame energievoorziening - vraagt om flexibiliteit en mobiliteit van werkgevers én werknemers. Tijdens de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe platform streven we naar eenzelfde samenspel binnen de sector. En naar een gezamenlijke aanpak, die ruimte biedt voor de verschillen tussen bedrijven, hun cultuur en dynamiek.

Stimuleren van eigen regie - header 930px

Na de bijeenkomst van 11 februari 2020 zal de projectorganisatie de PLb-bedrijven afzonderlijk benaderen om een afspraak te maken voor een nadere toelichting en voor mogelijke samenwerking. We krijgen graag een scherp beeld van de wensen en behoeften van elke organisatie. We bespreken de technische mogelijkheden van het platform, maar kijken vooral naar de wensen van de mensen binnen het bedrijf die ermee aan de slag zullen gaan. Daarbij komen natuurlijk ook de wijze van implementeren (planning), de introductie van het platform en de stimulerende communicatie voor de medewerkers aan bod.

Meer weten of een afspraak maken?
Neemt u dan contact op met Andrea van de Velde, projectmanager DDPDI, telefoon: (06) 514 206 03.