Switch naar Techniek verkleint personeelstekort voor energietransitie
Door de energietransitie ontstaan er veel nieuwe banen in de techniekbranche, vooral binnen infra, utiliteit en woningbouw. Maar voorlopig zijn daarvoor niet genoeg vakmensen beschikbaar. Sterker nog: het personeelstekort is groot. Daarom biedt 'Switch naar Techniek' een acht weken durend opleidingstraject aan, waarmee vakmensen worden klaargestoomd voor werk in de techniek.
Enexis, Breman en Unica zijn de initiators van Switch naar Techniek (SnT). Zij werken nauw samen met Wij Techniek, Techniek NL, VNO-NCW, Regio Zwolle, Techniekpact Zwolle, Werkgeversservicepunt Regio Zwolle, Deltion en Windesheim. Samen leiden zij o.a. zij-instromers en wajong-ers op tot monteur bij een installatiebedrijf, een netwerkbedrijf of een onderneming die gas-en elektriciteitsnetten aanlegt. Het O&O fonds NWb financiert dit initiatief vanuit de ambitie om de instroom aan technici te vergroten.
"Voor de energietransitie is op veel vlakken een tekort aan vakmensen", legt SnT-coördinator Hans Snippe uit. "Wij leiden daarom breed op. Wij zoeken met personen met interesse voor techniek met verschillende denk- en leerniveaus. Soms gaat het vaak om eenvoudige werkzaamheden, zoals het plaatsen van een andere slimme meters en/of nieuwe modems, maar het kan ook zijn voor complexe vraagstukken als een ICT-er binnenkomt als zij-instromer."
Mensen goed matchen
Kandidaten voor SnT worden eerst uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, waarin wordt uitgelegd hoe het traject eruit ziet. Vervolgens vullen zij thuis een vragenlijst in en een aantal dagen later volgt er een vermogen-/kennisonderzoek bij Dilemma Manager. "We verrichten eigenlijk een nulmeting, samen met de kandidaat", vertelt Snippe. "Iedereen heeft talenten en deze vormen de basis. Ook kijken we bij welk type bedrijf zij passen: een grote onderneming of juist niet. Vervolgens krijgen de kandidaten een jobcoach en een bedrijf toegewezen."
Acht weken opleiding
Verschillende bedrijven zijn inmiddels aangehaakt bij SnT. Naast de initiators Enexis, Breman en Unica zijn dat o.a.: Morrenhof Jansen, Willemsen Installatie, Nooter en Van Gelder. "Binnen deze bedrijven worden de leerlingen begeleid door een buddy, waar zij met al hun vragen terecht kunnen. De opleiding duurt acht weken. Drie dagen per week volgen zij lessen op praktijklocaties, zoals Gelderpoort, Breman Academy en bij BAM. Daarnaast lopen zij wekelijks één dag stage bij het toegewezen bedrijf. Na deze acht weken krijgt de leerling daar een jaarcontract aangeboden."
Tweede groep start in september
Op 14 juni zijn de eerste zeven deelnemers gestart. "We beginnen bewust met een kleine club en groeien dan langzaam door", verduidelijkt Snippe. "In september 2021 start een tweede groep, met ongeveer zestien mensen. Wanneer alles goed verloopt, hopen we vanaf 2022 jaarlijks 160 tot 190 medewerkers te kunnen klaarstomen voor techniekbedrijven, in functies waaraan de kandidaten zelf wellicht nooit hadden gedacht."
Interessant?
Voor meer informatie en aanmelding verwijzen wij naar de website van Switch naar Techniek.
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Bart van Eggelen.