STAP-budget: subsidie voor bij- en omscholing van elke burger
Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Met deze subsidie kunnen mensen hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Vandaar de naam van deze regeling: Stimulans ArbeidsmarktPositie (STAP).
Met dit STAP-budget kan men (een deel van) de kosten van een scholingsactiviteit (tot max. 1.000 euro) bekostigen. Ook EVC-procedures vallen onder scholingsactiviteiten.
Scholing die in aanmerking komt voor het STAP-budget, heeft u één van de volgende erkenningen:
- OCW-erkend (MBO-, HBO- en WO-bekostigd en contractonderwijs);
- NRTO-keurmerk;
- opleidingen gericht op door het NCP-NLQF ingeschaalde kwalificaties;
- erkend door het Nationaal Kenniscentrum EVC;
- erkend door een sector- of brancheorganisatie.
De opleidingen voor (hoofd)werktuigkundige en teamleider voor de energieproductiecentales zijn al erkend door het Nationaal Kenniscentrum EVC. Dus de modulen uit deze opleiding vallen onder dit STAP-budget.
Het O&O fonds PLb zal in de komende periode bekijken welke opleidingen nog meer een branche-erkenning krijgen, zodat deze ook onder het STAP-budget vallen.
Het STAP-budget: van aanvraag naar betaling
Vanaf 1 januari 2022 kan iedere burger bij UWV het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon eenmaal per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, dan wordt het bedrag uitgekeerd aan de opleider.
Op het STAP-portaal kunt u zien welke opleiders en EVC-aanbieders met welk aanbod recht geven op subsidie. De burger moet zelf contact leggen met de opleider om zich in te schrijven voor deelname. De opleider of EVC-aanbieder verstrekt de burger het STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit document kan men een STAP-aanvraag indienen. Als de cursist klaar is met de scholing, dan moet hij binnen drie maanden het bewijs van deelname uploaden. Vervolgens maakt UWV het cursusgeld aan de opleider over.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Bart van Eggelen.