Einddeclaratie ESF-subsidieproject Duurzame Inzetbaarheid ingediend
Duurzame inzetbaarheid staat duidelijk op de agenda van de sociale partners en zal daar ook blijven. Het ministerie van SZW zal zich in de komende periode buigen over het ingediende ESF-eindrapport. Bij een positieve beschikking wordt 319.066 euro subsidie uitgekeerd voor PLb-bedrijven en het O&O fonds PLb.
Het O&O fonds PLb is actief op het gebied van subsidies van het ministerie van SZW. Zo kennen de meesten nog wel de sectorplannen en DWSRA-subsidie uit de periode 2014-2018. De activiteiten waren bedoeld om de uitstroom van medewerkers uit de sector te begeleiden. Met de campagne 'Investeren in Talent' kregen werknemers de mogelijkheid om via een loopbaanscan en coachtraject zich te oriënteren op de volgende stap in hun loopbaan.
Eind 2018 was een kanteling zichtbaar. De sector kreeg in toenemende mate behoefte aan nieuwe instroom. De energietransitie werd een maatschappelijk en politiek belangrijk onderwerp. De PLb-bedrijven moesten zich voorbereiden op een toekomst waarin vele scenario’s mogelijk waren en er geen duidelijk beeld van die toekomst was.
Projectplan
Het O&O fonds PLb zag een mogelijkheid om een projectplan in te dienen bij SZW (ESF-subsidieregeling) om een beeld te krijgen van de vaardigheden en competenties van toekomstige PLb-medewerkers. Het plan was helder en leek simpel: breng de huidige competenties in beeld (A), onderzoek de huidige en toekomstige competenties (B) die nodig zijn en maak vervolgens een scholingsplan om medewerkers van A naar B te brengen.
De praktijk bleek weerbarstiger. Het was lastig om de huidige competenties en vaardigheden in kaart te brengen en het was bijna onmogelijk om een beeld te krijgen van de toekomstige vaardigheden. Een conclusie die wel getrokken kon worden is dat in al die onzekerheden, medewerkers wendbaar en flexibel moeten zijn. Maar ook zelf de regie moet nemen op de loopbaan. Zo zijn zij beter voorbereid op de veranderingen die zullen plaatsvinden.
Een andere conclusie uit het onderzoek is dat de duurzame inzetbaarheid van werknemers voldoende tot goed is, maar ook volop kansen biedt om te verbeteren. Vandaar de keuze voor de inzet van een Platform Duurzame Inzetbaarheid (TipTrack), waarmee medewerkers zelfstandig aan de slag kunnen gaan, gebruikmakend van het Persoonlijk Ontwikkel Budget (500 euro per jaar, zie cao PLb).
Jammer genoeg heeft corona de voortgang van het project niet bevorderd. Voor de bedrijven was het alle hens aan dek om de energielevering te garanderen. Heel Nederland weet nu dat de sector PLb tot de vitale sectoren behoort en dat energieproductie- en -leveringsbedrijven onmisbaar zijn. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de energie netwerkbedrijven, kabel- & telecommunicatiebedrijven en bedrijven in sector afvalverwerking (Grondstoffen Energie en Omgeving).
Aandacht voor duurzame inzetbaarheid kwam pas in 2021 weer in beeld. Het subsidieproject kwam op stoom, mede geholpen door de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Onlangs is een sectoranalyse PLb uitgevoerd. Bij een volgende mogelijkheid om een MDIEU-subsidie aan te vragen in 2023 wordt samen met de bedrijven in de sector onderzocht of de resultaten en conclusies uit deze analyse leiden tot een activiteitenplan voor MDIEU en een subsidieaanvraag.